Tälle sivulle on koottu useita leivonta- ja jälkiruokaohjeita joissa on käytetty
maukasta Hirvelän Uuni-talkkunaa ja terveellistä KauraKuitusta.

  K = Sopii useimmille keliaakikoille





Amerikantädin pikkuleivät

n. 35-40 kpl
100 g margariinia
1 dl fariinisokeria
3/4 dl sokeria
1 kpl kananmunia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl karkeita talkkunajauhoja
50 g taloussuklaata

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten. Rouhi suklaa veitsellä pikkusormenpään kokoisiksi paloiksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Ota taikinasta kahdella lusikalla pieniä nokareita ja pane leivinpaperin päälle pellille. Paista 200 °C:ssa uunin keskiosassa 7-10 minuuttia.

Hanna-tädin kakut (K)

150g margariinia
2dl sokeria
1,5dl kermaa
1tl soodaa
4 dl perunajauhoja
4dl Hirvelän Uunitalkkunaa

Margariini vatkataan sokerin kera. Kerma vatkataan soodan kanssa vaahdoksi, joka lisätään jatkuvasti sekoittaen rasva-sokeri vaahtoon. Lopuksi lisätään keskenään sekoitetut ja seulotut jauhot.

Pyörittele taikina pieniksi palloiksi ja paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi.

Hämmästyshuttu

2 dl maitoa
3 dl puolukkasurvosta
1,5 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria
2 dl talkkunaa
2 dl kuohukermaa

Sekoita maito, puolukkasurvos, sokeri ja vanilliinisokeri. Siivilöi talkkunat joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää varovasti muiden ainesten joukkoon. Tarjoillaan kylmänä jälkiruoaksi.



Muffinssit mansikkasydämellä (K)

15 kpl
(sopii myös useimmille keliaakikoille)

1 kpl kananmunia
1 dl sokeria
100 g sulatettua margariinia
1 dl perunajauhoja
1 dl hienoa talkkunajauhoa

1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
(Jytte-jauho)

2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
15 kpl isoja mansikoita

Sekoita kananmuna, sokeri ja sulatettu margariini keskenään. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet seokseen. Jaa taikina 15 muffinssivuokaan kahden lusikan avulla. Paina taikinaan puolikas/kokonainen mansikka.

Paista muffinsseja uunin keskitasossa 200 °C:ssa noin 12-15 minuuttia.

Mustikkapiirakka

Taikina:

100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kpl kananmunia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl karkeita talkkunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 tlk Kermaviiliä
0.5 dl Sokeria
1 tl Vaniliinisokeria
Päälle: mustikoita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Levitä taikina jauhotetulla kädellä pyöreään piirakkavuokaan (26 cm). Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään. Levitä täyte pohjalevyn päälle ja ripottele mustikat pinnalle. Paista 200 °C:ssa uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä noin puoli tuntia ennen tarjoamista. Piirakan kanssa sopii mainiosti vaniljajäätelö tai -kastike.

Sekahiivaleipä

5 dl vettä
30 g hiivaa
1 rkl siirappia/sokeria
10 g (2 tl) suolaa
2 dl grahamjauhoja
2 dl karkeita talkkunajauhoja
2 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva, siirappi/sokeri ja suola. Lisää jauhot sekä öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä ja leivo siitä kaksi leipää. Anna kohota pellillä leivinliinalla peitettynä noin 30-40 minuuttia.

Pistele leivät haarukalla ja paista 200 °C:ssa uunin keskitasossa 20-25 minuuttia.

Samasta taikinasta voit tehdä myös sämpylöitä tai patonkeja (4 kpl).
Patongin paistolämpötila on 225 °C ja paistoaika n. 25 minuuttia.



Jogurttikakku (K)



2 munaa
2 dl sokeria
2.5 dl marjajogurttia
125g sulatettua margariinia
1tl kanelia
2 dl Jyttejauhoja (vehnäjauhoja)
1 dl Hirvelän Uunitalkkunaa
1 dl Hirvelän KauraKuitusta
1 tl Soodaa

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää jogurtti, sekoita kuivat aineet keskenään joihin sooda on sekoitettu. Lopuksi lisätään rasva. Paista  175 asteessa n. 50min.

Perunarieskat
(n.4 isoa tai 12 pientä)

2.5 dl vettä
2.5  dl maitoa
2.5  dl perunahiutaleita (muusia)
1 tl suolaa
2 munaa
2 dl ohrajauhoa
2 dl vehnäjauhoa
1 dl talkkunaa


Laita uuni lämpiämää 250 asteeseen. Mittaa vesi ja maito kulhoon. Sekoita joukkoon perunahiutaleet, suola, munat, ohra-, vehnä-ja talkkunajauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kasoihin leivinpaperin päälle pellille. Ripottele pinnalle jauhoja ja taputtele mataliksi pyöreiksi rieskoiksi. Pistele rieskat haarukalla. Paista n. 10-15 minuuttia kunnes pinta on hiukan täplikäs.

Kuitusämpylät


5 dl maitoa tai vettä
50g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl sämpyläjauhoja
1 dl talkkuna
1 dl  KauraKuitusta
4 dl vehnäjauhoja
50 g öljyä tai sulatettua voita tai margariiniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, sekoita kuivahiivaa jauhoihin. Lisää suola ja siirappi.
Sekoita joukkoon sämpylä-, talkkunajauho ja Kaurakuitunen. Lisää rasva ja vehnäjauhot vähitellen. Alusta tasainen taikina ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikina sämpylöiksi. Kohota hyvin liinan alla. Paista 225-asteisessa uunissa n. 8-10 min.

Sitruunakakku (K)

200 g margariinia
2 dl sokeria
3 kpl kananmunia
2 dl vehnäjauhoja (jyte jauho)
1 dl hienoja talkkunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 kpl sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää yhdistetyt kuivat ainekset sekä sitruunan raastettu kuori ja mehu. Sitruuna kannattaa pestä huolella ennen kuoren raastamista. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 °C:ssa uunin alimmalla ritilätasolla 50-60 minuuttia.

Suklaakakku (K)

200 g margariinia
2 dl sokeria
3 kpl kananmunia
1,5 dl vehnäjauhoja (jyte jauho)
1,5 dl hienoa talkkunajauhoa
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl taloussuklaata
1/2 dl maitoa

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää yhdistetyt kuivat aineet sekä suklaarouhe ja maito. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista kakkua 175 °C:ssa uunin alimmalla ritilätasolla 50-60 minuuttia.

Talkkunaohukaiset

5 dl kevytmaitoa
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl hienoja talkkunajauhoja
1 kpl kananmunia
1/2 tl suolaa
25 g margariinia

Vatkaa jauhot maitoon. Lisää suola. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Lisää kananmuna ja sulatettu rasva. Paista taikinasta kuumassa ohukais- tai paistinpannussa ohuita lettuja. Tarjoa hillon kanssa.


Talkkunapannukakku

7 dl kevytmaitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl hienoja talkkunajauhoja
1 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
3 kpl kananmunia
50 g öljyä tai margariinia

Vatkaa jauhot maitoon. Lisää suola. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Lisää munat ja sulatettu rasva. Kaada taikina uunipannuun leivinpaperin päälle. Paista 200 °C:ssa uunin keskiosassa noin 25-30 minuuttia. Tarjoa hillon kanssa.

Talkkunapirtelö

4 dl vaniljajäätelöä
4 dl kevytmaitoa
2 dl mansikoita, mustikoita tai vadelmia soseutettuna
3 rkl hienoja talkkunajauhoja

Vatkaa jäätelö ja maito tasaiseksi sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Lisää soseutetut marjat ja talkkunajauhot ja anna pirtelön tekeytyä noin 5 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile korkeista laseista ja nauti pillin avulla.

Talkkunasämpylät

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sämpyläjauhoja
2,5 dl talkkunaa (karkea/hieno)
50 g sulaa rasvaa

Alusta taikina ja anna kohota. Leivo taikinasta tanko ja leikkaa sopivan mittaisia paloja. Anna kohota vielä pellillä ja paista kauniin ruskeiksi n. 200 °C:ssa.


Omenakuituset (K)
(n.15 kpl muffineja)


100g margariinia
1.5dl sokeria
1 muna
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja (jyte
jauho)
1 dl Hirvelän Uunitalkkunaa
1 dl KauraKuitusta
1 dl maitoa

Täyte:
Omenahilloa tai sokeroituja omenakuutioita


Sokeri ja rasva vaahdotetaan ja lisätään muna sekoittaen. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään maidon kanssa joukkoon. Muffinivuoat täytetään yli puolenvälin ja lisätään omenakuutiot tai –hillo joukkoon.
Paistetaan 175 asteessa n. 2 0min.

Broileri-ananaspiirakka

Pohja:

1,5 dl karkeita talkkunajauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g margariinia
1 dl kylmää vettä

Täyte:

250 g broilerin suikaleita
100 g purjoa
1 tlk ananaspaloja
1 kpl punainen paprika (pieni)

currya
suolaa
paprikajauhetta
mustapippuria

Munamaito:

2,5 dl kevytmaitoa
2 kpl kananmunia
50 g juustoraastetta (mustaleima ym.)

Sekoita talkkunajauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.

Paloittele kylmä rasva joukkoon ja nypi seos ryynimäiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Leivo taikinasta jauhotetuin käsin sileä kakku ja taputtele se piirakkavuoan (halkaisija 27 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta pohja kylmään kovettumaan.

Ruskista broilerin suikaleet öljyssä ja lisää suikaloitu purjo sekä paprika joukkoon. Lisää lopuksi ananaspalat pannulle ja mausta seos.

Esipaista pohjaa 200 °C:ssa noin 10 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Lisää broileriseos vuokaan ja kaada munamaito tasaisesti päälle.

Ripottele juustoraaste. Paista piirakkaa 200 °C:ssa uunin alimmalla tasolla noin 30-40 minuuttia kunnes munamaito on hyytynyt.

Pizza

2,5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 dl karkeita talkkunajauhoja
5 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää suola ja talkkunajauhot. Lisää puolet vehnäjauhoista
sekä öljy. Tämän jälkeen alusta taikina lopuilla vehnäjauhoilla tasaiseksi ja kimmoisaksi (taikina irtoaa kulhon reunoista
eikä tartu enää käsiin).



Anna taikinan levätä leivinliinan alla taikinakulhossa noin 20 minuuttia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Painele taikina jauhotetulla alustalla litteäksi ja pyöreäksi levyksi, jonka jälkeen kauli taikina ohueksi ja pyöreäksi
(halkaisija noin 30 cm).

Levitä taikinan päälle tomaattikastiketta, ketsuppia tai vedellä ohennettua tomaattipyreetä. Tämän jälkeen voit lisätä pohjan päälle juustoraastetta, joka sitoo muita raaka-aineita ja tuo lisää makua. Lisäksi herkkusieniä, ananasta, kinkkua, tonnikalaa, oliiveja, salamia, paprikaa, sipulia ym. Mielikuvitus on rajana. Ripottele päälle vielä oreganoa tai basilikaa sekä juustoraastetta. Paista 225 °C:ssa uunin keskiosassa noin 20 minuuttia.